Romania – SUA si testele din noiembrie

rom - sua rugby

Noiembrie este luna testelor din toamna si a miscarii Movember, doua dintre cele mai importante momente legate de fenomenului rugbyistic, iar testele programate pentru aceasta toamna de catre World Rugby pentru Stejari vor fi in compania echipelor Statelor Unite ale Americii, Canadei si Uruguayului, toate aflate cam in aceeasi zona de clasament cu echipa Romaniei in World Rugby rankings.

Primul adversar al Stejarilor este echipa Statelor Unite ale Americii in compania careia am jucat pentru prima data in 1919, in cadrul Jocurilor Inter-Aliate la sfarsitul Primului Razboi Mondial. Cititi in linkul de mai jos o frumoasa poveste pe acest subiect.

http://povesteaunuicercetas.blogspot.ro/2009/09/la-final-de-razboi-participarea-la.html

In 1924 cele doua echipe s-au intalnit inca o data in cadrul Jocurilor Olimpice, acolo unde echipa Romaniei a obtinut medalia de bronz.
Avand in vedere acest context istoric deosebit, in anul 2014 a fost inaugurat un trofeu, Cupa Pershing, denumita astfel dupa numele generalului american John J. Pershing, comandatul fortelor expeditionare americane in Franta. De altfel si stadionul pe care s-au desfasurat jocurile inter-aliate, construit de catre genistii americani, a purtat tot numele acestui general. Aceasta Cupa Pershing se va disputa de fiecare data cand cele doua echipe se vor intalni, la fel ca si Cupa Antim in cadrul careia intalnim de fiecare data Georgia sau alte trofee istorice din rugby (e.g. Calcutta Cup), prima castigatoare fiind echipa americana in 2014 si actuala detinatoare a trofeului.

Asadar meciul de astazi are o traditie deosebita, care obliga ambele echipe sa onoreze istoria cu o performanta cat mai buna. Este interesant de mentionat ca in istoria intalnirilor cu Statele Unite, echipa Romaniei a invins o singura data, la Cupa Mondiala din 1999 din Irlanda cand la Dublin Stejarii inscriau 4 eseuri prin Solomie (de doua ori), Alin Petrache si Tudor Constantin si invingeau cu 27-25 la finalul unui meci extrem de disputat, celelelte puncte ale noastre fiind inscrise de Petre Mitu.

Adversarii nostri de astazi au disputat deja un meci in aceasta toamna, saptamana trecuta impotriza NZ Maori, meci pierdut cu un scor destul de mare, 54-7 insa intr-un mod destul de curajos, in sensul ca au incercat sa atace la mana din orice pozitie, situatie in care au fost penalizati de o echipa Maori mult mai versata si mai bine pregatita in astfel de momente de joc. Chiar daca scorul nu o sugereaza, americanii s-au remarca printr-un ruck disciplinat si rapid avand insa probleme in momentele fixe, in special in gramada si la nivelul demiului si al uverturii.

Echipa tehnica a sesizat aceste probleme si John Mitchell (ex. All Blacks 2001 – 2003) a surprins oarecum cu primnul XV desemnat sa inceapa meciul fiind lasati pe banca jucatori exponentiali precum Manu Samoa, insa este destul de clar ca s-a mizat pe jucatorii care se afla in pregatire de 2 saptamani, pentru a avea o coeziune cat mai mare in fata unui pachet de inaintare teoretic mai puternic in gramada ordonata.

In privinta echipei noastre, exista cateva absente dezamagitoare pentru suporterul obisnuit (de ex. capitanul Macovei – inca nerafecut dupa o accidentare, fratii Ursache – care nu au onorat convocarea din motive personale sau tanarul Nistor – ramas la echipa de club pentru a avea mai multe meciuri in picioare) precum si cateva prezente de-a dreptul surprinzatoare, la care putini s-ar fi asteptat, unii dintre ei debutanti sau altii convocati dupa o lunga absenta. Speram ca miza pe 15 jucatori de la Timisoara sa dea roade, cu toate ca este vizibila o oarecare scadere de forma, mai ales in meciurile din Challenge Cup. Prezenta masiva de la un singur club poate sa ne aduca un avantaj pentru aceste trei meciuri dar o selectie mai larga si de la alte cluburi din tara sau strainatate (incluzand aici si unul sau doi jucatori de la Politehnica Iasi, revelatia turului Superligii) ne-ar fi asigurat o mai mare baza in perspectiva Cupei Monsiale din 2019.

Una peste alta este un lot foarte bun care mixeaza experienta cu entuziasmul tineretii si pe care ne bazam in toate cele trei teste ale lunii. Avem deplina incredere in jucatorii nostri ca pot sa aduca o a doua victorie din istorie pentru Romania in fata SUA, de asemenea sa interzica dreptul la revansa al canadienilor in al doilea meci si sa isi onoreze blazonul in fata sud-americanilor in ultima intalnire.

In aceasta saptamana se vor disputa si alte meciuri test insa de departe cel mai interesant pentru noi este intalnirea dintre Georgia si Japonia, prima fiind echipa cu care ne infruntam an de an, fara succese recente, in Cupa Europeana a Natiunilor sau Rugby Europe Chamionship, asa cum a fost rebotezata competitia, iar cea de-a doua este fara indoiala una dintre vedetele Cupe Mondiale din 2015 dupa victoria impotriva Africii de Sud si cu care, cel mai probabil in iunie 2017, Stejarii vor juca un meci test.

Este un meci foarte interesant cu toate ca nu are traditia unei intalniri USA – Romania, insa aduce la start probabil cele mai bine dezvoltate echipe din Tier 2. Japonia aliniaza un XV oarecum experimental, cu debutanti la linia I in varsta de 35 respectiv 31 de ani si o banca destul de slaba, noul antrenor Joseph fiind oarecum surprins de refuzul unor jucatori de a se prezenta la lot.

De cealalta parte Georgia onoreaza cum se cuvine acest meci test, avand cea mai buna garnitura posibila, absentele fiind cauzate doar de accidentari. De altfel aceasta este modalitatea in care se abordeaza un meci test, notiunea aceasta insemnand ca este un meci de cel mai inalt standard si nu un meci de pregatire, cum ar putea sugera un alt sens al acestui cuvant.

Termenul de „meci test” provine din cricket si semnifica cel mai complex tip de disputa intre doua echipe, punand la incercare in modul cel mai cuprinzator capacitatea de joc si rezistenta unei echipe si nu trebuie confundat cu un meci de pregatire, fiind rezervat in general echipelor nationale sau multinationale.

Acestea fiind spuse, le uram din toata inima Stejarilor succes in fata puternicei echipe a Statelor Unite, un meci in care Florin Vlaicu va dobori si recordul de selectii, dupa ce in urma cu ceva timp il dobora si pe cel de puncte marcate pentru nationala frunzei de stejar.

Asadar astazi, 12 noiembrie, ora 18.00, va asteptam pe stadionul Arcul de Triumf sa incurajam impreuna Stejarii Romaniei intr-un meci impotriva Statelor Unite ale Americii, partida precedata de un concert al artistului Horia Brenciu. Speram sa fie un adevarat spectacol, iar la final sa ne bucuram impreuna de victoria echipei noastre.

Hai Romania! Hai Stejarii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*