Este posibil ca nici in acest an Romania sa nu fie reprezentanta in Challenge Cup, competitia europeana organizata de catre European Professional Club Rugby (EPCR). Timisoara Saracens a fost eliminata in semifinalele Continental Shield de catre clubul german Heidelberger RK, in urma unei duble manse care acorda echipei castigatoare participarea in prestigioasa competitie europeana intercluburi. Insa nu toate au mers bine pentru clubul german deoarece EPCR nu a permis participarea clubului german Heidelberger RK deoarece patronul acestuia, Hans Peter Wild este in acelasi timp proprietarul clubului francez Stade Francais.
Cum a fost totusi posibila performanta clubului german? In ciuda razboiului declansat intre patronul HRK si Federatia Germana de Rugby, a exista o conlucrare intre aceste doua entitati care au permis clubului german sa transfere temporar o serie de jucatori, pentru participarea in Continental Shield. Printre acestia se afla internationali germani sau jucatori de la alte cluburi, inclusiv din afara Germaniei:
– Marcel Henn (Neckarsulm Rugby)
– Mark Fairhurst (Neckarsulm Rugby)
– Nikolai Klewinghaus (SC Neuenheim)
– Paul Schuele (Handschuhsheim)
– Wynston Cameron-Dow (Frankfurt 80)
– Donovan O’Grady (Swiss Rugby).
De asemenea, au inregistrat in ultimul moment trei jucători din Tonga si Africa de Sud care nu au voie sa joace pentru Heidelberg Rugby Club in Bundesliga si care au jucat un singur meci pentru clubul german inainte de dubla mansa din semifinale precum Marcel Human, Siegfried Fisiihoi sau Vian Riekert.
Fara indoiala, cluburile rusesti sunt performerele competitiei. Enisey s-a descurcat onorabil in Challenge Cup, obtinand doua victorii iar Krasny Yar a facut o figura onorabila in Continental Shield. Si cluburile rusesti au beneficiat de concursul Federatiei de Rugby din Rusia intrucat au imprumutat o serie de internationali rusi de la cluburile rusesti care nu participau in competitiile europene precum Kuban, VVA and Metallurg sau au semnat temporar, pentru 4 luni (2000 euro/luna) cu internationalul georgian Soso Mathiashvili. Regulile Challenge Cup permit astfel de transferuri temporare deoarece lotul trebuie sa fie de minimum 56 de jucatori. Clubul romanesc care a participat nu a beneficiat de astfel de facilitati. Participarea de succes a Enisey in Challenge Cup a atras simpatie din partea presei internationale.
In acest moment Heidelberger RK este descalificata si probabil Timisoara Saracens va fi invitata sa participe pe locul disponibil. Evident, avand in vedere situatia financiara nu tocmai fericita, clubul timisorean se afla in fata unei dileme deoarece o astfel de participare presupune resurse financiare suplimentare.
Nici situatia rugbyului romanesc nu este cea mai fericita in urma deciziei World Rugby de a depuncta echipa reprezentativa iar in fata unei astfel de situatii exceptionale este momentul ca rugbyul romanesc sa dea dovada de unitate si, in masura in care Timisoara Saracens va fi invitata sa participe in aceasta competitie, FRR sa ajute clubul timisorean. Evident si resursele FRR sunt limitate si probabil nu va putea finanta o astfel de participare insa ambele entitati, FRR si Timisoara Saracens pot prezenta un proiect comun celor mai puternice companii din Romania pentru a sponsoriza participarea clubului romanesc in Challenge Cup. Un astfel de proiect, sustinut de doua entitati ar avea mai multa credibilitate in fata unor eventuali sponsori privati. De asemena se pot facillita imprumuturi de jucatori de la celelalte cluburi romanesti, pentru participarea in Challenge Cup, la fel cum au procedat pana acum cluburile rusesti sau clubul german.
Un astfel de sistem de colaborare si suport va putea avea drept beneficiar in viitor orice club romanesc care se va inscrie in Continental Shield sau in Challenge Cup, indiferent de nume. Este o buna ocazie ca un club romanesc sa revina pe prima scena a rugbyului european, chiar daca in urma unui meci pierdut. Rusia nu are nici un fel de jena ca ajungea la RWC pe usa din dos sau sa foloseasca regulile competitiei EPRC pentru a inscrie, in fapt, selectionate reprezentative cu participarea mai multor cluburi rusesti si nu un singur club. Reaminesc ca Lupii Bucuresti nu au mai fost primiti in aceasta competitie deoarece erau o echipa reprezentativa si nu un club de rugby. Si da, un astfel de proiect chiar ar putea aduce sponsori. Business planul este unul destul de simplu. Nu e un proiect fara costuri, ba dimpotriva, dar oricat de “zgarciti” ar fi sponsorii, ideea ca federatia si cluburile se pun laolalta pentru o idee spre binele rugbyului romanesc, nu are cum sa nu atraga. Sigur, sunt multe orgolii la mijloc (ne amintim de o istorie a colaborarii FRR – Timisoara nu tocmai frumoasa sau de rivalitatea deja proverbiala Timisoara-Baia Mare), mai exista problema retragerii lui Dan Dinu de la echipa banateana dar daca nici acum, cu ocazia unei astfel de aniversari pentru Romania nu se poate face front comun, va fi foarte grea renasterea rugbyului romanesc.
Si pentru ca Club16 a spus ca va veni pe viitor cu idei care sa ajute rugbyul romanesc in general, iata inca una. Este anul Centenarului si 1 Decembrie la Alba Iulia va fi o sarbatoare unde vor participa zeci de mii de romani. Poate ar trebui luata in considerare organizarea unui meci intre Romania si Georgia, care sarbatoreste in acest an 100 de ani de la prima declarare a independentei acestui stat. La Alba Iulia exista un stadion de fotbal renovat in 2004, cu aproximativ 8000 locuri pe scaune. Desigur meciul ar fi in afara ferestrei de meciuri internationale insa fara indoiala ca unii jucatori vor reusi sa isi faca timp liber pentru un astfel de meci aniversar care are potentialul de a aduce rugbyul in fata publicului care nu urmareste acest sport dar care participa la Marea Sarbatoare a Centenarului ce va avea loc in acest an la Alba Iulia. Si daca nu se poate cu Georgia, de ce nu un meci Romania A – Moldova. Ambele selectionate au nevoie de meciuri in picioare, iar “emotia” unei astfel de intalniri cu un asemenea prilej nu poate aduce decat beneficii ambelor federatii.
Foto articol: EPCR si Daniel Nechita Photographer.
Asa ar trebui in mod onest, corect, sportiv … #TMSaracens #Lions will play in #ChallengeCup. Cam mult timp va luat sa dati stirea si sa aveti o reactie …
Romania – Moldova (Basarabia) DA! Doua state romanesti, aceas istorie, aceas limba, acelas neam … deci DA! Nu alte natiuni … doar poate Romania – Franta !? dar altele nu doresc.
FRR a mai incercat sa trimita o echipa reprezentand mai multe cluburi si cluburile s-au opus. Timisoara a fost beneficiara si ei au jucat in 2016/2017 6 meciuri (3 acasa 3 deplasare) si au incasat 41 de eseuri si au marcat numai 2 eseuri si au luat 0(zero) puncte.
Scrie autorul: „Kuban, VVA and Metallurg sau au semnat temporar, pentru 4 luni (2000 euro/luna) cu internationalul georgian Soso Mathiashvili.”. Intrebare cine plateste 4 X 2000 = 8000 euro? Timisoara? De unde au ei banii astia? FRR? De unde? De la bugetul de juniori si copii? Sau crede autorul ca vin georgienii in Romania sa joace pe gratis? „Show me the money” parca asa suna expresia, nu? Autorul trebuia sa analizeze mai in amanunt toate implicatiile (inclusiv financiare) ale acestei propuneri. De asemenea trebuia sa scrie despre esecul negocierilor din 2017/2017 dintre FRR si cluburi. Fara o astfel enuntare articolul nu are nici o valoare. Cum fara nici o valoare este si ideea de a juca un meci in decembrie in afara ferestrei internationale. Acum 2 zile stadionul AdT a fost gol cu intrarea gratis la meciul Romaniei A. In Decembrie daca Timisoara joaca in Challenge Cup 2 meciuri sunt in decembrie (4 si 11 daca mai tin bine minte din 2016). Din nou ideei fara acoperire de dragul ideii fara valoare reala. Lipsesc oamenii cu o viziune clara asupra rugbiului multi spun ca se pricep dar cand ii iei la banii marunti observi ca nici pe google nu stiu sa caute (expertul Bargaunas de la FRR)