Inventat de scotieni prin anii ’80, rugbyul in 7 este inca un sport la inceput de drum in intreaga lume, dar care a luat o amploare de neimaginat mai ales in ultimii ani. Daca la inceput totul parea o joaca, un antrenament amuzant al liniei de trei-sferturi, iata ca, odata cu includerea in calendarul olimpic incepand cu Jocurile Olimpice de la Rio 2016, totul devine foarte serios. Turneele de sevens la nivel mondial sunt din ce in ce mai numeroase si mai puternice, tot mai multe natiuni realizeaza importanta acestei variante de joc si investesc bani, timp si energie in acest proiect. Multi spun ca rugbyul in sapte este viitoarea stea a sporturilor cu balonul oval si au toate motivele sa creada asta: turneele se desfasoara concentrat pe parcursul a doua zile, de obicei sambata si duminica, aproape doua zile intregi in care ai ocazia sa urmaresti mai multe partide, reprizele avand, cum se stie, doar sapte minute, se marcheaza cate un eseu la fiecare 70 de secunde in medie, e mult mai rapid si nu apar intreruperile din varianta traditionala in 15.
Exista si un Campionat Mondial separat, editia din acest an din Rusia fiind adjudecata de Noua Zeelenda insa cea mai celebra competitie este, fara indoiala, HSBC Sevens World Series , puternicul turneu care care insumeaza noua etape in diferite colturi ale lumii si care aduna cele mai bune 15 echipe, transmis in 140 de tari si care aduce sute de mii de spectatori in tribune. Echipe cu rezultate mai slabe in varianta clasica de 15 sunt foarte puternice in sevens si amintesc doar: Fiji, Samoa, Kenya, Statele Unite, Spania, Portugalia sau Rusia. Sunt tari care au realizat foarte bine ca au o sansa mult mai rapida de a face pasul catre rugbyul mare prin aceasta varianta.
In Romania exista rugby sevens dar acesta pare sa nu-si fi depasit statutul de exotism sau de ruda mai saraca a rugbyului in 15, cu toate eforturile care se fac in ultima vreme din partea federatiei. Cluburile par sa nu trateze in mod serios competitia interna la momentul de fata, iar reprezentativele nationale (in ambele variante, feminin sau masculin) au un calendar anual destul de sarac in comparatie cu vecinele europene. Ghindele nu au facut inca pasul inapoi in prima grupa valorica dupa retrogradarea din 2011, iar baietii inca incearca sa gaseasca o formula de echipa care sa faca fata nivelului care se cere astazi in acest sport.
Si cu toate acestea, cu destule sacrificii si ambitie, aflati nemeritat de mult in umbra Stejarilor din rugbyul in 15, nu de putine ori, baietii nostri au facut rezultate deosebite in fata unor echipe mult mai titrate la nivel european si amintesc doar ultimele rezultate de la Lyon in fata Spaniei sau Georgiei, sau cel impotriva Portugaliei din 2011. Au fost performante care demonstreaza calitatile pe care jucatorii nostri le au si credem ca, daca acordam o mai mare importanta si sprijin acestei echipe rezultatele mari nu au cum sa ne ocoleasca.
Cel mai puternic turneu la nivel continental este Grand Prix Sevens Series, denumire comerciala sub care se desfasoara Camionatul European, iar echipa Romaniei a repromovat in grupa de elita anul trecut, dupa un an petrecut in al doilea esalon valoric. In luna iunie a avut loc prima etapa a editiei din 2013 a Camionatului European, unde a incheiat pe pozitia a opta din 12 echipe, o performanta foarte buna in opinia noastra avand in vedere timpul scurt de pregatire avut la dispozitie impreuna inaintea turneului care va trebui intarita si, de ce nu, imbunatatita in aceasta luna la Bucuresti.
In weekendul 21-22 septembrie va avea loc pe Stadionul National de Rugby “Arcul de Triumf” etapa a doua a Grand Prix Sevens Series, iar baietii nostri pot sa mai urce in clasamentul general cu conditia unei comportari mai bune decat la Lyon si, nu in ultimul rand, cu conditia unui sprijin puternic din tribune, care sa-i ajute cu adevarat in teren si sa evidentieze avantajul de a juca acasa. Nu stim daca se pot intampla minuni la rugby sevens avand in vedere valoarea loturilor adversarilor dar nimeni nu ne impiedica sa credem intr-o minune si, mai ales, sa credem in jucatorii romani pregatiti de Bogdan Muntean care vor da totul, suntem convinsi, pana la capat.
Echipa Romaniei ne-a propus in ultimii doi ani jucatori cu foarte bune calitati de rugby in 7, fie ca vorbim de cei rodati si la lotul de 15 ca: Surugiu, Matei, Lucaci, Apostol sau Manole, fie ca vorbim de cei care s-au afirmat international prin sevens ca: Barbu, Florea, Ivan, precum si noile aparitii din ultimul timp: Ailenei, Mitu si Hihetah. Nu vreau sa omitem pe cineva, de aceea ma opresc aici cu enumerarea dar am vrea sa stie ca oricare dintre cei care vor fi in teren la Bucuresti vor avea sprijinul nostru neconditionat. Stim sa apreciem efortul lor, intelegem ce inseamna sa te bati de la egal la egal cu jucatorii din cele 6 natiuni care se pregatesc doar pentru rugby in 7, inclusiv ce inseamna sa ai adversari practic vedete din linia de treisferturi ale rusilor, spaniolilor sau portughezilor.
La Bucuresti vor prezente, in ordinea clasamentului primei etape: Anglia, Rusia, Franta, Tara Galilor, Portugalia, Scotia, Spania, Romania, Italia, Germania, Ucraina si Georgia. E un prilej deosebit de a scoate din cvasi-anonimat rugbyul in 7 din Romania, de a pune Bucurestiul pe harta turneelor cu audienta, un prilej de umple tribunele Arcului de Triumf, de a ne bucura de un weekend plin de rugby, de a vedea cele mai puternice echipe ale Europei la lucru si, nu in ultimul rand, de a incuraja echipa Romaniei.
Hai Romania! Hai Stejarii!
mai mult interes si din partea sponsorilor pentru tineri
cea mai ieftine si eficienta reclama in ziua de azi
Hai Romamia!