Am avut placerea sa ne intalnim zilele trecute cu Bogdan Leonte, flanker, fost international de junior si de Rugby 7 al Frantei, actualmente capitanul echipei CS Bourgoin-Jallieu, unul dintre cluburile franceze de traditie. Bogdan este fiul fostului mare international roman Gheorghe Leonte (pilier, peste 50 de prezente in tricoul galben cu frunza de stejar). Am intalnit un om jovial, cu mult bun simt si cu capul pe umeri, un mare familist si care priveste inapoi in cariera sa cu multa mandrie dar si cu mult optimism in fata, la provocarile care o sa urmeze.
Foto: Antonio Paulo Goncalves
Club 16: Bogdan, cat a contat de mult in alegerea ta de a deveni jucator de rugby faptul ca tatal tau a fost unul dintre marii internationali ai Romaniei? Te-a ajutat acest lucru ulterior, in cariera?
In alegerea mea de a practica rugbyul a contat foarte mult faptul ca tata a jucat rugby, atat in Franta, cat si in Romania, pentru ca am crescut in jurul terenului, alaturi de el. Ma duceam sa vad meciurile si sa ma joc si cu alti copii la final. M-a orientat foarte usor spre rugby si datorita faptului ca spiritul de rugby corespunde foarte bine cu personalitatea mea.
Dupa aceea, in cariera nu m-a mai ajutat pentru ca in Franta este un sistem bazat doar pe competenta si pe propriile puteri.
Club16: Ce inseamna sau ce mai inseamna Romania pentru tine avand in vedere ca ai plecat de aici la 3 ani, o varsta foarte frageda?
Romania este, in primul rand, tara mea. Inainte de a fi Franta. Franta m-a adoptat dar Romania ramane tara mea. De fiecare data cand ma intorc aici pentru business sau pentru a vizita familia sau prietenii, ma simt foarte bine si pentru mine e superb aici. Pentru mine Romania este foarte importanta pentru ca aici simt ca e baza mea, sangele meu este roman si aceasta nu o poate schimba nimeni. Sunt foarte mandru de tara mea si de cum s-a dezvoltat ea.
Club 16: Pastrezi in vreun fel legatura cu jucatorii romani din Franta? Va cunoasteti?
Nu prea am multe legaturi cu jucatorii romani din Franta. Cel mai mult pastrez legatura cu Marius Sirbe de la CS Vienne. De cate ori ne vedem, e o placere, mancam impreuna sau petrecem putin timp impreuna. Cu ceilalti, ma mai intalnesc la meciuri. De fiecare data cand ne vedem, e in regula, vorbim, bem o bere si totul e OK dar legaturi mai stranse, individuale, nu exista. Aici vorbesc de cei din generatia mea, care mai sunt activi. Pe cei mai in varsta, generatia tatului meu, ii vedeam mai des cand eram copil, dupa aceea fiecare a plecat pe drumul lui si ii mai intalnesc cate o data la cateva luni dar nu exista o legatura mai stransa de atat.
Club 16: Cariera ta se leaga in cea mai mare parte de Bourgoin. De ce Bourgoin? De ce e atat de special pentru tine?
Sunt de 16 ani la Bourgoin. De ce clubul acesta? Cum sa explic, de-a lungul timpului am avut mai multe propuneri, unele dintre ele chiar de la cluburi foarte mari, din Top 14. Dar eu am inceput cariera aici si spiritul locului si al clubului sunt ceva deosebit: avem suporteri foarte apropiati, stadionul este foarte frumos, ca in Anglia, cu tribune foarte aproape de gazon si indiferent in ce divizie am fi, avem tot timpul suport in spate, oamenii aici sunt foarte de treaba si, pe langa toate acestea, Bourgoin se situeaza langa orasul in care locuiesc parintii mei, iar familia pentru mine e foarte importanta. Din aceste motive am stat atat de mult timp la Bourgoin. Sunt multe motive care au facut sa ma despart foarte greu de Bourgoin.
Foto: Bogdan Leonte
Club 16: Regreti vreo secunda ca nu ai facut pasul in trecut catre un alt club mai bun, desi ai avut oferte in acest sens? Ai avut doar un sezon pe care l-ai petrecut la Stade Montois in toti acesti ani.
Eu nu regret nimic. In tot acest timp, Bourgoin mi-a oferit totul pe plan sportiv dar si apropierea de familie, un reper important pentru mine. Orasul acesta mi-a permis sa o intalnesc pe sotia mea, aici am facut copii si aceasta e cel mai important lucru pentru mine in viata. Eu sunt o persoana care nu are regrete, regretele nu sunt importante. Eu sunt foarte mandru de ceea ce sunt si ce am realizat pana acum.
Club 16: Esti capitanul lui Bourgoin de 6 ani. Ce sanse de promovare crezi ca aveti anul acesta?
Cum stiti, la rugby, totul se poate juca intr-un singur meci. E foare important sa fim in forma si sa fim pregatiti pentru acel moment pentru ca totul este posibil. Sansele sunt egale pentru toate echipele care se bat la promovare. Echipa care va fi cea mai puternica in momentul barajului, aceea va urca. Eu asa cred si mai cred ca puteam avea sansa noastra de a urca in Pro D2.
Club 16: Ce stii despre rugbyul romanesc si despre evolutia lui? Esti la curent cu ce se intampla la noi avand in vedere ca joci in Franta?
Informatii din rugbyul romanesc nu am foarte multe dar ca sa va faceti o imagine, la ultima Cupa Mondiala (2015) mai mult ma uitam la meciurile si la rezultatele echipei nationale a Romaniei, decat la cele ale Frantei. Am vazut ca era o echipa foarte buna si chiar cunosteam multi jucatori dintre ei. Am vazut ca au facut un turneu foarte bun si imi facea placere sa ma uit la ei cum evolueaza. In legatura cu campionatul intern, urmaresc intotdeauna rezultatele si ce se intampla cu cluburile romanesti, e normal. Pentru Romania e mare pacat ca nu suntem anul acesta calificati la Cupa Mondiala din Japonia pentru ca, din punctul meu de vedere, acesta o sa fie un stop in evolutia rugbyului romanesc.
Club 16: In 2015 aparea un material in presa din Romania despre tine, in care se spunea ca ti-ai dori sa evoluezi in tricoul Stejarilor. Cat e mit si cat realitate? Chiar ti-ai dorit asta? De ce nu s-a intamplat (avand in vedere ca ai fost international de junior si de Rugby 7 al Frantei)?
Da, chiar mi-am dorit foarte mult sa fiu selectionat in echipa Romaniei. In acelasi timp, a fost cam complicat pentru ca ar fi trebuit sa redevin eligibil pentru Stejari si ar fi trebuit urmati mai multi pasi. Eu am venit in mod special pentru asta in Romania, ca sa intreb exact ce pasi sunt de facut si ce presupune asta. M-am si intalnit cu antrenorul echipei nationale de Rugby 7, cu presedintele si cu mai multi si am vorbit impreuna despre aceasta varianta (de a deveni eligibil prin Rugby 7) si toata lumea era OK sa mergem in sensul acesta. Si, cum sa va zic, tot am asteptat si tot am asteptat. Trebuia sa ma sune cineva pentru a veni la turneul de sevens si nu am mai primit nici un telefon. Atunci, mi-am zis ca trebuie sa las totul balta pentru ca, probabil, era altceva care ma bloca. Si eu, cum nu sunt o persoana care vreau sa incurc lucrurile, am ramas pe drumul meu si am continuat la club. Sigur ca orice jucator si-ar dori sa joace in echipa nationala si chiar sa faca o Cupa Mondiala, mai ales pentru tara lui. La momentul acela imi doream foarte mult sa intregesc echipa Romaniei. Nu inteleg nici acum cu exactitate ce s-a intamplat. Asa a fost toata intamplarea, cum v-am povestit-o dar, asa cum v-am zis si inainte, nu regret nimic.
Club 16: Esti generatia 1986. Mare parte din echipa Romaniei de la Cupa Mondiala din 2015 si care ar fi trebuit sa se califice in 2019, face parte din aceasta generatie. E una dintre cele mai bune generatii pe care le-au avut Stejarii. Am inteles ca tu cunosti o parte dintre jucatorii nostri avand in vedere ca i-ai intalnit ca adversar la Cupa Mandiala U19 in Africa de Sud. Cum a fost acolo?
A fost foarte special pentru mine pentru ca eu eram selectionat pentru Franta si am vazut inca din faza de calificare ca o sa intalnim Romania (si Georgia). A fost ceva deosebit ca sentiment sa joc contra natiunii mele si pe langa asta, au fost multi jucatori in acea echipa cu care m-am intalnit ulterior in campionatul francez: Mihai Macovei, Otar Turashvili, Mihaita Lazar. Au mai fost in Africa de Sud si Florin Vlaicu sau Viorel Lucaci. Cu Fercu m-am confruntat in Challenge Cup, mai tarziu. Turneul din 2005 a fost o experienta frumoasa pentru mine. La final ne-am intalnit, am schimbat tricouri, ne-am intalnit la hotel, am vorbit si ne-am imprietenit. A fost foarte special, asa cum am spus, o amintire foarte placuta dar si un vis neimplinit pentru mine de a juca impreuna cu ei la o Cupa Mondiala. Am fi putut fi impreuna inca in 2015, iar in 2019 ar fi fost apogeul unei generatii foarte bune de rugbysti romani.
Club 16: Recent, ti-ai prelungit contractul cu Bourgoin pentru inca doi ani. Usor-usor te apropii de retragere. Ce vrei sa faci dupa ce iti vei incheia cariera?
In primul rand, o sa duc la bun sfarsit acesti doi ani suplimentari de contract. Dupa aceea o sa vad daca mai vrea si corpul. Daca o sa fie OK, poate ca o sa continui putin sa practic rugby dar dupa aceea, nu stiu. In ultimii ani am urmat cursuri si am primit diplome de antrenor. Dar acesta nu inseamna, neaparat, ca o sa ma fac antrenor. Daca o sa am sansa asta, o sa fie OK dar nu e neaparat visul meu. Eu fac aceste cursuri pentru experianta si pentru faptul ca am mai mult timp in Federale 1 si e bine sa am aceste calificari. Dar am acum o oportunitate de business cu Romania si ma atrage mai mult asta si pentru posibilitatea de a veni mai des in tara. Ma atrage mai mult o cariera in management, in business, decat una in rugby. Dar nu stie nimeni ce iti rezerva viitorul, asa ca sunt pregatit si pentru rugby. Voi vedea.
Club 16: Acum 30 de ani, de exemplu, imaginea rugbyului romanesc si a jucatorului roman era una foarte buna in Franta si in strainatate. Astazi, lucrurile nu mai stau in acelasi fel. Ce crezi tu ca ar trebui facut ca imaginea rugbyului romanesc sa se imbunatateasca si jucatorul roman sa fie din nou apreciat si cautat in afara.
Francezii se uita tot timpul la rezultate. Cum sa va explic, intr-o echipa un jucator, daca nu este prezent, daca nu are rezultate si nu arata implicare, nu exista. Asa e si cu rugbyul romanesc, care a trecut in ultimii ani in spatele celui georgian, sau al celor din alte tari care s-au ridicat mult si e cam egal cu cel spaniol sau cel rusesc care nu prea existau in trecut. Aceasta este imaginea in Franta. Rugbyul romanesc este in recul si aceasta face ca francezii sa se intereseze, pe zi ce trece, tot mai putin de Romania. Credibilitatea este tot mai afectata in Franta dupa evolutiile din ultimii ani. Eu asa cred, ca rezultatele conteaza, in primul si in primul rand. Cand rugbyul romanesc o sa treaca din nou, la toate nivelurile, in fata tarilor din Rugby Europe Championship, atunci o sa fim iarasi apreciati.
Club 16: Un mesaj pentru Club 16 si pentru suporterii rugbyului romanesc din partea lui Bogdan Leonte?
In primul rand, tin sa va felicit pentru toata munca pe care o faceti pentru acest sport! Eu cred ca e foarte important, mai ales ca astazi nu prea mai auzim pe nicaieri vorbindu-se despre rugbyul romanesc si cand vad lucrurile pe care le faceti, cred ca este foarte bine. Doar cu eforturile tuturor, putem urca rugbyul romanesc si e foarte important sa existe din ce in ce mai multe persoane care sa mearga in acelasi sens, de a aduce rugbyul romanesc acolo unde era inainte.
Foto: CSBJ ciel et grenat
Intre timp, Bourgoin, condusa de Bogdan Leonte din postura de capitan, la cel de-al 200-lea meci pentru club, a castigat si s-a calificat in faza sferturilor de finala pentru calificarea in Pro D2.
Noi ii dorim mult succes si ii multumim pentru amabilitate!