Nu am mai scris de mult timp. Nu am mai scris de cand Romania a castigat in aceasta vara, pentru a doua oara in istorie, trofeul IRB Nations Cup, o performanta foarte frumoasa, cu o victorie in ultimul meci impotriva puternicei selectionate secunde a Italiei.
Am lasat timpul sa mai aseze lucrurile, sa mai calmeze entuziasmul dupa aceasta competitie si dupa prestatia alor nostri, cu trei victorii pe linie. Nici nu s-au mai intamplat alte evenimente semnificative din perspectiva echipelor nationale. Intre timp, s-a reluat intrecerea interna, parca mai puternica decat orice editie din ultimii ani. Ne pregatim acum de semifinale si de cupa. Ne mai pregatim in septembrie de turneul Grand Prix Sevens Series de la Bucuresti si de startul Lupilor in noua editie Amlin Challenge Cup in octombrie.
Meciul cu Italia fost unul greu, in care scorul pauzei (17-17) lasa deschis orice pronostic. Baietii au fost insa la inaltime. Fercu, cel care a inscris in prima repriza, surprinzand apararea azzurilor, a reusit sa incheie socotelile in urma unui al doilea eseu reusit dupa o desprindere din maul. Catalin Fercu avea sa fie declarat, de altfel, jucatorul turneului, distinctie pe deplin meritata, nu doar pentru evolutia din ultima partida. Noi, in tribune, ne-am bucurat de compania lui Mihaita Lazar, proaspatul campion al Frantei cu Castres si care ne-a onorat invitatia de a urmari meciul impreuna cu membrii Club 16.
Dupa acest turneu ramanem cu o prestatie frumoasa a echipei Romaniei, cu o serie de jucatori tineri care au confirmat in cele trei meciuri si cu o perspectiva frumoasa pentru returul campaniei de calificare la Cupa Mondiala din 2015.
Zvonurile care aduceau adversari de renume pentru Romania cu ocazia testelor din noiembrie s-au confirmat. Federatia a anuntat oficial ca adversarii Stejarilor in toamna vor fi Tonga, Canada si Fiji. Natiuni puternice in lumea rugbyului care se straduiesc sa faca pasul in elita modiala de cativa ani deja. Canada a invins SUA recent intr-un dublu meci de baraj pentru Cupa Mondiala din 2015. 40 -20 a fost scorul cumulat al celor doua intalniri. Statele Unite, ne amintim, ne-a invins anul trecut la Bucuresti cu 34 la 3. Asadar, nu va fi deloc usor. Despre Tonga si Fiji, nu e cazul sa mai vorbim, cunoscatorii fenomenului rubgystic stiu ca sunt natiuni puternice care incearca sa calce pe urmele celor din Samoa, cea mai puternica natiune din Oceania, la momentul de fata, se pare.
Ne bucura revenirea lui Calafeteanu, o asteptam cu interes si pe cea a lui Turashvili, cel care a aparut deja in meciurile din play-off-ul Superligii. Madalin Lemnaru s-a recuperat si va aparea cu siguranta pe teren in finale sau in cupa. Daniel Carpo a avut o operatie reusita si il vrem inapoi cat mai repede, desi perioada de recuperare va fi lunga. Avem nevoie de fiecare dintre ei. Avem nevoie de un lot valid din punct de vedere medical pentru ca vor fi trei meciuri extreme de dificile, urmate apoi de ultimul hop, cel al returului calificarii de anul viitor.
Daca toti jucatorii din afara care vor fi convocati vor veni, iar din tara lotul va fi completat cu cei care au confirmat deja in tricoul nationalei si care vor avea ocazia sa se rodeze in plus in meciurile din Challenge Cup din octombrie, vom putea aborda partidele-test din noiembrie cu multa incredere. Eu cred ca beneficiem de un lot foarte bun in acest moment. Si avem incredere in baietii nostri. Avem incredere ca nu se vor speria de figurile barboase ale taietorilor de lemne canadieni sau de razboinicii Oceaniei cu dansurile lor rituale de dinainte de meciuri. Nu trebuie sa uite ca ei sunt razboinicii nostri, razboinicii frunzei de stejar, iar noi vom fi acolo, ca de obicei, alaturi de ei!
Hai Romania! Hai Stejarii!
Foarte frumos, foarte bine scris! Bravo, Horia! Tine-o tot asa!
hai romania,hai stejarii!
vom fi acolo pentru ,,suport,,