Interviu Rob Moffat

Continuăm seria de interviuri Club16 cu Rob Moffat, antrenorul de trei-sferturi al naționalei Stejarilor. Împreună cu Marius Matache l-am luat la întrebări pe scoțianul responsabil, în bună măsură, de progresul evident al naționalei României în ceea ce privește jocul la mână. Varianta în limba engleză a interviului este disponibilă pe blogul lui Marius Matache.

Rob Moffat, ești alături de naționala României de circa un an de zile. Cum percepi experiența românească până acum?

M-am bucurat foarte tare de perioada petrecută în România. Colaborez foarte bine cu băieții, au o atitudine pozitivă față de joc. Jucătorii români au un potențial ridicat.

Cât de mult a contat faptul că Lynn Howells era antrenorul principal al României în acceptarea ofertei venite din partea Federației Române de Rugby?

Faptul că Lynn era antrenor aici a fost motivul pentru care am venit în România. Am colaborat foarte bine cu el la Edinburgh.

Cât timp va trece până când linia de trei-sferturi va juca același rol cu înaintarea în jocul României?

Foarte mult timp. Mai mult decât voi petrece eu în România. Ne dezvoltăm jocul de trei-sferturi, avem jucători buni, dar trebuie să respectăm forța pe grămadă a României.

Progresul jocului de trei-sferturi este evident, progresează jucătorii români rapid sau este rezultatul infuziei de jucători naturalizați?

Rob Moffat

Cred că jucătorii noștri de trei-sferturi se dezvoltă foarte bine, dar mai avem mult de muncit. Influența jucătorilor veniți din afară a avut un impact foarte pozitiv în jocul pe trei-sferturi al României. În orice caz, avem jucători români de trei-sferturi pe care trebuie să îi ajutăm să crească.

Există planuri de dezvoltare a jocului pet rei-sferturi în rugbyul la nivel de copii și junior? Pentru că este evident că nu aveți suficient timp de a lucra cu ei la echipa națională.

Jucătorii tineri sunt într-o dezvoltare evidentă, ceea ce este foarte important pentru viitorul rugbyului românesc. Încercăm să ajutăm și să sprijinim jucătorii, antrenorii și programele de dezvoltare ce sunt deja implementate pentru tinerii jucători.

Care sunt șansele să avem jucători români de trei-sferturi care să joace în Franța sau Anglia în anii următori?

Asta e dificil. Avem jucători care joacă în Franța și Anglia (majoritatea jucători pe înaintare), ceea ce i-a ajutat, fără îndoială, să progreseze ca jucători. O situație similară se poate petrece și cu anumiți jucători de trei-sferturi – în jocul profesionist, jucătorii migrează spre alte echipe și astfel capătă experiență și câștigă mai mult. Ce trebuie să facem este să muncim mult pentru a îi sprijini pe jucătorii români să se dezvolte – au aptitudini bune și e de datoria noastră să le valorificăm la maxim potențialul.

Având în vedere că ești scoțian și antrenor de trei-sferturi, iar rugbyul în 7 a fost inventat în Scoția, ce crezi că lipsește României pentru a juca un rol și în Sevens?

Sunt scoțian, format la clubul Melrose, unde a fost inventat jocul în 7, deci rugbyul în 7 îmi este foarte  drag. Majoritatea țărilor își găsesc mai greu un loc în rugbyul în 7, România nu face excepție. Două lucruri sunt sigure: 1) rugbyul în 7 este într-o creștere semnificativă datorită acceptării ca sport olimpic și 2) rugbyul în 7 dezvoltă aptitudinile de bază pentru joc; poate fi o excelentă unealtă în îmbunătățirea calităților fizice și tehnice ale jucătorilor români.

Fanii români așteaptă de foarte multă vreme meciuri test cu echipe din Tier 1. Și, de ce nu, o deschidere a Six Nations. Crezi că aceste măsuri sunt fezabile în viitorul apropiat? Va ajuta la progresul rugbyului românesc?

Este foarte ciudat că nu am mai jucat cu o echipă din Tier 1 de la Cupa Mondială. Este imperativ ca această stare de fapt să se schimbe în perioada următoare. România are nevoie de jocuri cu naționale din Tier 1 în mod regulat, pentru a-și putea dezvolta jocul. Este evident progresul unor țări ca Japonia sau Argentina ca urmare a meciurilor regulate la nivel înalt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*