Cinci lucruri pe care le-am invatat din testele toamnei 2017

Iata ca au trecut si testele din noiembrie 2017, doar doua din pacate, insa cu multe aspecte pozitive care ne dau frumoase sperante pentru viitor.

Stejarii pot invinge orice natiune Tier 2.

Au fost doua teste foarte puternice, cu echipe valoroase si diferite ca abordare a jocului si am intalnit aceste doua selectionate dupa un meci in deplasare contra Japoniei, unde repriza a doua a fost castigata de ai nostri si o victorie contra Georgiei. Stejarii au confirmat ca se pot impune in fata celor mai bune echipe din Tier2. Din aceasta toamna ne ramane in mod deosebit in memorie meciul cu Samoa, probabil unul dintre cele mai dure jucate pe Arcul de Triumf care a depasit in intensitate chiar meciurile cu georgienii.

Lotul este din ce in ce mai numeros.

Problema adancimii lotului este comuna tuturor natiunilor Tier 2, niciuna neavand atat de multi jucatori cu experienta in meciurile test pentru a putea face fata unor eventuale accidentari sau absente masive de la echipa nationala. Aceste doua mecuri au fost abordate cu loturi diferite in care au fost covocati si multi tineri si este imbucurator faptul ca am terminat de pilda meciul cu Samoa cu 5 jucatori sub 23 de ani in teren. Tinerii care au fost titulari nu au aratat complexe si evolutia lor ne da sperante pentru viitor. Niciodata in ultimii 20 de ani lotul Stejarilor nu a avut asemenea adancime pe fiecare pozitie  si echipa tehinica nici macar nu a avut toti jucatorii susceptibili de selectie. Desigur nu totul e roz, de pilda este nevoie de mai multe optiuni la suteur, in afara de Vlaicu niciunul dintre ceilalti jucatori utilizati in cele doua teste nu a aratat pana acum ca se poate achita de aceasta sarcina.

Stejarii pot domina fizic orice echipa. 

Meciul cu Samoa a confirmat ce stiam din primavara dupa meciul cu Georgia si anume faptul ca putem castiga duelul cu pachetele de inaintare adversa indiferent de cluburile la care joaca adversarii. Stejarii nu sunt cu nimic mai prejos, indiferent daca evolueaza in campionatele din vestul Europei sau la cluburile din tara. Duritatea duelurilor fizice din cele doua meciuri este de necontestat si probabil a fost nevoie de multa gheata dupa aceste doua teste dar in teren nu s-a vazut nici o diferenta. Spre cinstea lor, samoanii au evoluat curat, mai putin tonganii si aici probabil va fi nevoie de o analiza serioasa. Tonga insa a evoluat ceva mai rapid, cu multa posesie, mai expansiv si am avut probleme, mai ales la prima linie de aparare, ceea ce trebuie sa ne dea de gandit pentru ca agresivitatea lor si lipsa noastra de decizie ne-a pus in incurcatura in cateva ocazii.

Nevoia de coeziune.

Cele doua meciuri au fost abordate diferit, cu planuri de joc diferite. Mi-a placut mult apararea in meciul cu Samoa, dinamica diferita a modului in care erau placati adversarii insa s-au observat si anumite lipsuri in coeziunea echipei mai ales la maul-uri in prima repriza, atat in ofensiva cat si in defensiva, eseul insularilor fiind primit prea usor. In meciul cu Tonga, apararea nu a mai functionat la aceeasi parametri si am luat iarasi puncte usor. In perspectiva meciurilor care ne intereseaza cel mai mult, cele pentru calificare, este de dorit ca Stejarii sa aiba o perioada de pregatire cat mai lunga. Probabil cateva zile impreuna dupa aceste doua teste ar fi fost benefice pentru analiza jocurilor si aprofundarea aspectelor pozitive si analiza celor negative.  De asemenea, lipsa unui al treilea test cred ca a influentat intrucatva mai ales primul meci, cel cu Samoa, pentru ca nu exista antrenament mai bun decat meciul propriu-zis. Aceasta nevoie este compensata intr-o anumita masura de faptul ca avem una dintre cele mai bune echipe tehnice din Tier 2 insa pe viitor vor trebui cautat ocazii ca acestia sa aiba cat mai mult timp de lucru cu Stejarii.

2018 este un an cheie. 

Cu toate ca aceste teste din afara REC sunt mai puternice si mai interesante, obiectivul nostru este calificarea la RWC 2019 si urmeaza anul decisiv pentru calificarea directa care va da sansa Stejarilor sa joace in meciul de deschidere al Cupe Mondiale si ar fi o alta premiera, aceea ca meciul de deschidere va fi intre doua natiuni Tier 2, Japonia si probabil Romania.

Prin urmare, aceste teste au fost o repetitie utila pentru meciurile din Campionatul Rugby Europe unde fara indoiala echipe ca Spania, Rusia sau Germania vor incerca sa ne incurce. Rusii de pilda sunt pe val dupa rezultatele bune ale echipelor de club si se gandesc la o calificare directa. Spaniolii au chemat la lot toti jucatorii din Franta si desigur viseaza si ei la o calificare directa si un meci in deschidere iar cu Germania am simtit pe pielea noastra ca este o echipa in crestere.

Prin urmare, meciurile din aceasta toamna trebuie privite si ca o pregatire a celor decisive din primavara, chiar daca echipele pe care le vom intalni sunt mai slab cotate. Acestea nu trebuie in nici un caz desconsiderate ci dimpotriva, aceste meciuri trebuie castigate cat mai convingator. Acesta este primul aspect care face anul urmator decisiv si au facut aceste doua teste atat de importante din perspectiva componentei celor doua loturi care au abordat partidele cu insularii.

Al doilea aspect important in va constitui intinerirea lotului si oferirea de ocazii jucatorilor mai tineri de a castiga experienta si de a se remarca, mai ales in pozitiile cheie precum capitan, suteur, demi, fundas, taloneur. Ne place sau nu, niciunul dintre Stejarii de baza nu intinereste si solutii de dublare pe posturi cu jucatori noi vor trebui cautate inaintea Cupei Mondiale. Desi sunt buni ca vinul vechi, nici Macovei si nici Burcea nu intineresc si poate e timpul ca unui jucator cu o varsta care-i permite sa prinda RWC 2023 sa i se dea ocazia sa conduca echipa in cateva meciuri si astfel de ocazii trebuie acordate pentru mai multe posturi cheie, de pilda ar trebui incercati unul sau doi suteuri/uverturi mai tineri. Din aceasta perspectiva, anul 2018 este un an cheie iar aceste doua teste ne-au aratat ca exista o baza solida pe care se poate construi fundamentul unei participari de exceptie la Cupa Mondiala din 2019 pentru ca oricat de fantezist ar suna acum, Stejarii au potentialul sa obtina doua victorii in grupe.

5 lucruri

One Reply to “Cinci lucruri pe care le-am invatat din testele toamnei 2017”

 1. Echipa Romaniei arata bine si joaca bine,dar a evoluat doar in fata unor echipe din esalonul top 12-20 si.Poate ca at trebui sa indraznim sa jucam si cu echipe din top8-12-Italia,Fidji,chiar Franta si Scotia.Fara confruntari cu echipe mai puternice nu putem progresa.Desigur in acest sens sens se impun cel putin cateva masuri ale FRR
  -Modernizarea arenei de la Arcul de Triumf-15-20000 de locuri cu tribune modern si infrastructura aferenta(vestiare sala de forta,sala de conf.etc
  -Organizarea unei ligi nationale cu min 10 echipe si dezvoltarea unei infrastructuri corespunzatoare desfasurari meciurilor(fotbalul are 5 divizii cu peste 300 de echipe).Fiecare echipa din esalonul national avand obligatia de a avea si o echipa de juniori under 20,cu un campionat in parallel.
  -Organizarea a 3 centre nationale de rugby pentru tineri under 20 si under 18 subventionate de FRR.
  -Organizarea mai multor meciuri amicale pt Romania B cu jucatori doar din campionatul intern
  -Organizarea unor meciuri test anuale, traditionale cu Italia si Franta Pentru un sport in care Romania este in top16 de peste 60 de ani ,calificandu-se la toate camp.mondiale,avand victorii impotriva Frantei,T.Galilor,Italiei,Georgiei,Samoa,Tonga,Japonia, merita facute toate eforturile financiare si de organizare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*