”Am fost surprins de cât de frumos poate fi rugbyul și îmi place să cred că am văzut onoare în el” – interviu cu fotograful Ionuț-Cristinel Ignat

Cum în ultima perioadă am turat motoarele la Club 16 inclusiv în activitatea de pe acest blog și de pe pagina de facebook (vă așteptăm și acolo, dacă nu sunteți deja fani!), am avut deja câteva plăcute surprize din partea unor iubitori ai sportului și nu numai 🙂

Spre exemplu, ne-am bucurat foarte mult atunci când Ionuț-Cristinel Ignat ne-a trimis un mail #PeAdresaRedacției și ne-a întrebat dacă nu vrem niște fotografii făcute de el la două meciuri ale naționalei (le aveți mai jos, sunt grozave!).

L-am rugat cu această ocazie să ne răspundă la câteva întrebări, așa că aveți mai jos scurtul interviu pe care l-am realizat cu Ionuț 🙂

Așteptăm și mesajele voastre pe adresa suporter at club16.ro, cu recomandări, sugestii, propuneri de subiecte și orice alte chestiuni care credeți că se potrivesc cu ceea ce facem noi.

Club16.ro: Spune-ne cateva cuvinte despre tine, ca sa te cunoasca cititorii nostri.

Văd lucruri neobservate de ceilalți, surprind viața și moartea unui moment, introduc întunericul și lumina din interiorul meu în ceea ce fac, caut inspirație în tot ceea ce văd și simt, caut originalitate într-un timp în care roata a fost de mult inventată. Cum poate fi numit un astfel de tip de fotografie?

Doar fotografie și în tot ceea ce creez mă regăsesc. Am ființa împărțită în miile de fotografii pe care le-am făcut și dacă ar fi să dau un nume fotografiei pe care o fac ar fi “Reconstituire”. Da, Fotografia de reconstituire este genul de fotografie pe care îl practic. Indiferent dacă este vorba de fotografie de stradă, de nuntă, de reportaj sau de natură.

Care este legatura ta cu rugbyul?

În 2010 am fotografiat meciuri de rugby ale echipei din Iași alături de unul dintre fotojurnaliștii de sport din Iași care a fost dispus să îmi arate și acest drum în fotografie. Mai urmărisem meciuri de rugby la televizor, dar experiența de la fața locului a fost minunată. De atunci am adăugat acest sport pe lista de preferințe și am fost prezent la toate meciurile la care am putut intra. Între timp am primit și un bonus. Tatăl soției mele este fost jucător de rugby la echipa din Iași și mi-a oferit o imagine din interiorul acestui sport.

Ce te-a determinat sa ne trimiti aceste galerii foto de la meciurile nationalei?

Rareori fotografia reprezintă un meșteșug personal. Are și latura intimă, dar scopul ei este de a fi văzută. Cu atât mai mult cu cât diferă în funcție de persoana care o realizează ceea ce duce la o diversitate incredibilă. În acest sens, am dorit ca experiența trăită, simțită și văzută de mine, în felul meu să fie accesibilă tuturor pasionaților de rugby. Și pentru că fotografiile acestea reprezintă documentarea unor moment pe care, deocamdată, nu le putem retrăi.

Cum ai compara, din perspectiva fotografului, un meci de rugby fata de alte sporturi?

Nu este sportul meu preferat, dar m-a fermecat senzația de forță pe care o emană fără a fi distructivă. Am fost surprins de cât de frumos poate fi rugbyul și îmi place să cred că am văzut onoare în el. Este masiv și, în același timp, delicat. Este intens și te consumă doar privind-ul. De fiecare dată m-a trimis acasă cu un sentiment puternic de vitalitate.

Mi-ar plăcea să documentez un sezon al unei echipe. Naționala ar fi perfectă.
Documentare în sensul de povestea completă a momentelor pe care nu le vede nimeni și care duc la prezența pe teren. Momente de relaxare în vestiare sau după antrenament, momente de tensiune și creativitate din timpul ședințelor tehnice, momente de durere, de bucurie, de tristețe. Momente care pun în mișcare, de fapt, o echipă. Momentele intime.
Așadar, m-ar bucura să am parte de orice fel de sprijin pentru a-mi realiza ideea.

Cateva cuvinte pentru cititorii Club16.ro.

Rugbyul este exemplul perfect pentru ce poate însemna ciocnirea a două forțe. Și pentru că scânteile din timpul meciului nu generează calamități. Sunt convins că putem aplica în viața noastră multe elemente din rugby. Îmi doresc să nu fie violența, ci competiția. Îmi doresc să fie strategia și lucrul în echipă. Altfel, vom rămâne cu toții oameni ai peșterilor care au descoperit o metodă haioasă de a-și sparge căpățânile.

Fotografiile puse la dispoziția noastră de Ionuț de la meciul România – Rusia din 2016.

Fotografiile puse la dispoziția noastră de Ionuț de la meciul România – Germania din 2016.

One Reply to “”Am fost surprins de cât de frumos poate fi rugbyul și îmi place să cred că am văzut onoare în el” – interviu cu fotograful Ionuț-Cristinel Ignat”

  1. Buna ziua,
    Ati putea promova putin si mini-rugby-ul care se desfasoara de ani buni in doua faze: faza regionala (aici ma refer la toate regiunile care organizeaza competitii) si cea nationala. Consider ca si cei mici merita putina atentie avand in vedere ca, asa cum ne place sa spunem, ei sunt viitorul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*