Sa vina Georgia!

Linia intai
Linia intai
Belgia – Romania 14-32, sambata in Cupa Europeana a Natiunilor.
Este a patra victorie a Stejarilor din tot atatea posibile, o victorie traita on-line de majoritatea suporterilor, in conditiile in care meciul a putut fi vizionat doar pe un link al federatiei belgiene. Pe stadionul din Bruxelles au fost insa mai multi romani care isi duc traiul prin capitala Europei, astfel incat Stejarii nu au fost singuri nici de data aceasta. A fost o victorie traita de toti suporterii romani de rugby si muncita de baietii nostri pe un teren foarte greu si in fata unei formatii ambitioase care a dat mult de furca si celorlalte echipe din grupa.

Superioritatea echipei nostre a fost evidenta inca din startul partidei, chiar daca cei care au deschis scorul au fost belgienii printr-o lovitura de pedeapsa. A urmat imediat eseul nostru prin intermediul talonerului Andrei Radoi si penalitatea reusita de Vlaicu. I-am dominat pe inaintare, am controlat jocul si nu le-am oferit nicio sansa de a se apropia periculos de terenul nostru de tinta. Pana la pauza am reusit sa obtinem un eseu de penalizare si sa intram cu siguranta victoriei la vestiare. Singura necunoscuta pentru a doua repriza ramanea daca vom reusi sa obtinem punctul bonus ofensiv pentru minim patru eseuri. Necunoscuta rezolvata de echipa noastra dupa reluare, prin capitanul Macovei, cu inca o incercare pe gramada si de Dimofte, revenit in nationala dupa o perioada de absenta, care a inscris dupa o faza frumoasa pe trei sferturi deschisa de Surugiu. Nimic nu se mai putea intampla, chiar daca Diavolii Negri au avut o tresarire de orgoliu, inscriind eseul de onoare, acelasi Dimofte inchizand tabela dupa o penalitate.

Sa vina Georgia! Titlul articolului poate parea arogant dar nu e deloc asa. Lasam altor sporturi, mult mai populare, tentatia arogantei. Nici nu poate fi vorba de aroganta atunci cand vorbim despre echipa care ne-a invins de cele mai multe ori in ultimii ani. O echipa a Georgiei de la care am cunoscut umilinta de atatea si atatea dati. Asadar, e doar o dorinta, insa e o dorinta puternica de victorie pe care suntem convinsi ca o simte orice iubitor de rugby din Romania in fata rivalilor nostri din Estul Europei. Am vrut sa demonstram ca suntem cei mai puternici in aceasta parte de lume dar nu am mai reusit asta de mult timp. Pentru a ne recastiga locul trebuie insa sa ramanem modesti si cu picioarele pe pamant.
In celebrul film regizat de Clint Eastwood, “Invictus”, exista o scena in care jucatorii sud-africanii sunt fortati de catre capitanul Francois Pienaar sa simta gustul amar si rau al berii in vestiar dupa inca o infrangere cu Anglia, ultima dintr-o serie intreaga de alte infrangeri. Si l-au simtit. Si sunt rugati de acelasi capitan sa si-l aminteasca permanent cand intra pe teren. Si si l-au amintit. Si pusi sa jure ca nu mai vor sa-l simta niciodata. Si au jurat. Si peste mai putin de un an au castigat Cupa Mondiala.
Eu cred ca Stejarii nostri au baut destul din cupa de amar si au simtit din plin gustul infrangerii in ultimele intalniri cu Georgia. Marturie stau deznadejdea si neputinta de pe chipurile lor dupa meciul de la Cupa Mondiala din 2011 sau furia si frustrarea dupa infrangerea de anul trecut de la Bucuresti cand, dupa 10 minute de atacuri succesive, Marius Tincu si colegii sai din inaintare au trebuit sa se recunoasca infranti desi s-au batut pana in ultima secunda. E de ajuns sa privesti imaginile cu jucatorii nostri dupa aceste doua meciuri ca sa-ti dai seama ca au simtit cu prisosinta acest gust, alaturi de noi toti.
Mai cred ca si-au amintit de atunci in fiecare moment gustul infrangerii, asa cum ni-l amintim si noi.
Si mai cred ca e timpul ca Macovei, capitanul nostru, sa-i stranga pe toti in jurul sau si sa faca acest juramant: ca nu vor mai simti gustul infrangerii in fata Georgiei saptamana viitoare. Si, alaturi de ei, si noi, suporterii de rugby. Doar impreuna putem reusi. Ei pe teren, luptand cu ardoare pentru fiecare centimetru teren, iar noi, in tribune, adunandu-ne cat mai multi, si sustinandu-i asa cum n-am facut-o niciodata pana acum.
Sunt in joc mai multe mize: cea mai mare e calificarea la Cupa Mondiala, o alta e realizarea micului nostru Mare Slem in CEN (5 victorii din 5 in editia de anul acesta), o alta e de revansa in fata rivalilor georgieni dar, parca mai presus de toate, e pur si simplu dorinta de victorie. Victorie si atat.
Multi vorbesc despre aceasta echipa a Georgiei ca una foarte puternica. Si probabil ca asa si e daca privim clasamentul IRB. Dar echipa Romaniei e mai tare ca niciodata si plina de incredere dupa aceste patru victorii in linie.

In consecinta, nu e aroganta si nu e nici doar speranta. E o mare dorinta. Si nu e o dorinta de razbunare, ci una pur si simplu de victorie, de o mare victorie. Sambata, 16 martie, pe Arcul de Triumf, de la ora 16.00. Club 16-Fan Club Rugby Romania cheama alaturi de Stejari pe toti suporterii romani de rugby. Impreuna vom invinge!

Sa vina Georgia! Hai Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*