Twickenham si Arcul de Triumf sau „Le Crunch” la patrat!

romania georgia 2015 5Astazi este o zi importanta pentru iubitorii de rugby de pe continentul european si nu numai, o zi plina de partide interesante cu miza foarte mare. E ultima etapa a celor doua turnee care aduna cele mai bune echipe nationale de pe batranul continent: celebrul 6 Nations si Rugby Europe Championship (cunoscut si ca 6 Nations B, turneu din care face parte si echipa Romaniei). Pana inaintea acestei ultime etape, nu se cunoaste inca numele castigatoarei vreunuia dintre cele doua turnee. Daca in primul avem trei echipe cu sanse la titlu (Anglia, Irlanda si Tara Galilor, in aceasta ordine conform clasamentului intermediar), in cel de-al doilea, atat Georgia, aflata momentan pe primul loc, cat si Romania, pastreaza sanse pentru titlul de campioana.

Tocmai de aceea, ziua va fi una incarcata de partide spectaculoase si incarcate de miza dar, dintre toate, e clar, se evidentiaza cele doua capete de afis: Anglia – Franta, traditionalul Le Crunch, asa cum este cunoscuta clasica intalnire in lumea rugbyului dar si Romania – Georgia care a devenit deja de ani buni, la randul ei, o confruntare clasica a esalonului doi din rugbyul european si chiar mondial. Daca intalnirea Anglia – Franta, programata la ora locala 17.00, pe Twickenham, templul rugbyului din Londra, nu mai are nevoie de nicio prezentare, o sa zabovim un pic asupra partidei de la ora 14.30, programata pe Stadionul National de Rugby “Arcul de Triumf” la Bucuresti.

Devenita clasica, partida Romania – Georgia pune fata in fata, pentru a 19-a oara, cele doua echipe din estul Europei, fara a mai pune la socoteala confruntarile cu fosta URSS in echipa careia contingentul georgian de jucatori era insemnat. Conoscatori din lumea larga a sportului cu balonul oval plaseaza intalnirile romano-georgiene pe primul loc la nivel mondial din perspectiva celor mai brutale confruntari din rugby si aceasta datorita pachetelor de inaintare ale celor doua natiuni, stiut fiind faptul ca atat noi, cat si vecinii nostri de peste Marea Neagra, ne bazam jocul colectiv pe forta inaintasilor. Cei supranumiti Lelos s-au impus in mai multe randuri in fata Stejarilor in ultimii 10 ani, fie ca ne-am intalnit la Bucuresti, la Tbilisi sau chiar la Cupa Mondiala din 2011 confirmandu-si astfel pozitia superioara Romaniei in clasamentul la nivel mondial. Ultima victorie a noastra dateaza din 2010, intr-o partida disputata acasa si s-a mai consemnat un rezultat de egalitate, tot la Bucuresti, acum doi ani.

Miza intalnirii de astazi este una foarte mare, desi ambele echipe par sa nu dea importanta cuvenita in declaratiile de presa dar se simte in aer acea rivalitate devenita traditionala, o rivalitate sportiva care face ca meciul de astazi sa capete o tensiune atat in teren, cat si pe marginea lui. A disparut miza calificarii la Cupa Mondiala, ambele echipe luandu-si deja biletele pentru turneul din Anglia din aceasta toamna dar sigur ca exista mize importante astazi: Cupa Antim Ivireanu, trofeu care se acorda la fiecare intalnire dintre cele doua echipe, apoi titlul de campioana a editiei 2015 a Rugby Europe Championship dar credem ca cea mai importanta dintre toate este acea miza de a arata cine este cel mai bun in esalonul doi al rugbyului european si in care ne bazam pe dorinta de revansa a jucatorilor romani dupa infrangerile din ultimii ani.

Jucatorii romani si cei georgieni se cunosc suficient de bine, atat din campionatul Frantei, cat si din cel romanesc sau confruntarile anterioare la nivel de echipe nationale, isi cunosc atat atuurile, cat si slabiciunile, astfel incat ne asteptam astazi la un meci tacticizat si in care fiecare echipa va specula greselile de tactica sau de joc ale adversarilor. Partiturile scrise de Lynn Howells, antrenorul galez al Stejarilor, precum si de catre Milton Haig, antrenorul neo-zeelandez al Lelos vor contine astfel de elemente. Totul va depinde de cum le vor interpreta jucatorii pe teren. Ambele echipe au cateva indisponibilitati dar loturi foarte valoroase la dispozitie. Echipei noastre ii lipsesc jucatori importanti ca: Fercu, Vlaicu, Lemnaru, Dumitru, Pristavita, Ion sau Carpo dar atat prima echipa comunicata de federatie ieri, cat si banca au componente echilibrate, cu jucatori experimentati si mai noi care pot, cu siguranta, aduce o victorie mult asteptata de intreaga familie a rugbyului romanesc.

Astazi se vor decide castigatoarele celor doua turnee europene: 6 Nations si Rugby Europe Championship, astazi la Londra si Bucuresti se pot afla numele celor mai puternice echipe din Europa, astazi cele doua “Le Crunch”: Anglia-Franta si Romania-Georgia vor atrage privirile iubitorilor de rugby din lumea intreaga.

Suntem siguri ca Stejarii vor fi la inaltimea momentului. Avem toata increderea in baietii nostri. Suntem increzatori in victorie.

Nu uitati! Astazi, 21 martie, ora 14.30, pe Stadionul National de Rugby “Arcul de Triumf” si in direct la TVR 1 Romania intalneste Georgia in finala Rugby Europe Championship.

Stejarii au nevoie de sustinerea noastra!

Hai Romania! Hai Stejarii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*