Desi previzibila, la cum au evoluat evenimentele dupa editia Rugby Europe Championship 2018, decizia comitetului independent desemnat de World Rugby de a descalifica Romania, Spania si Belgia din cursa pentru Cupa Mondiala a provocat un val de dezamagire si frustrare in randul suporterilor romani.
Cel mai negru scenariu dintre cele prezentate in articolul recedent s-a intamplat. Romania nu a beneficiat de circumstante atenuante fata de celelalte doua natiuni acuzate si a primit aceeasi pedeapsa, depunctarea cu 5 puncte pe fiecare meci in care Sione Faka’osilea a fost folosit. Astfel, in Japonia va merge direct Rusia, iar Germania va sustine meciurile de baraj pentru calificare.
Ce ar mai fi de spus acum? Oricum s-a scris mult in presa din tara noastra despre rugbyul romanesc si acest subiect al zilei, asa cum nu-mi amintesc sa se fi scris sau sa se fi vorbit vreodata. Poate doar cand s-a accidentat copilul lui Victor Ponta la un turneu de juniori s-a vorbit mai mult despre rugby in ultimii 20 de ani.
Acuzele curg in stanga si in dreapta, se cer capete, se solicita demisii si e o intreaga nebunie.
Federatia Romana de Rugby a anuntat printr-un comunicat oficial ca va face apel la aceasta decizie, la fel au anuntat si spaniolii. Ce sanse are insa un asemenea demers isi pun intrebarea toti? Va fi greu, foarte greu sa intorci asa ceva, chiar si sa mai reduci din pedeapsa, mai ales dupa ce am ramas cu totii cu aceeasi impresie dupa anuntul deciziei: s-a judecat uniform, indiferent de argumentele aduse de-o parte sau de alta, s-au facut supozitii cum ca jucatorii nu ar fi fost informati, iar daca incalcarea regulamentului s-a facut pentru aceeasi vina, atunci si pedeapsa trebuia sa fie identica. Cam asa s-a judecat in mare acest caz.
Insa apelul va depinde foarte mult de cum isi vor construi romanii argumentatia.
Sunt cateva slabiciuni ale deciziei care trebuie obligatoriu speculate:
– decizia nu respecta principiul simplu de individualizare a pedepselor,
– in motivare se face presupunerea ca jucatorul nu a fost informat corect (desi aceasta nu reiese de nicaieri),
– arbitrariul celor maximum 5 puncte cate au fost socotite pentru pedeapsa (dupa un etalon cel putin indoielnic)
– lipsa unei proceduri si a unei baze de date World Rugby pentru eligibilitati
Din pacate, toata atmosfera dinaintea deciziei din 15 mai, atmosfera declansata de celebrul meci Belgia-Spania, nu a ajutat deloc. Imaginea Romaniei era deja terfelita inaintea audierilor de la Londra, “gratie” inabilitatii Rugby Europe dar si protestului vehement al federatiei spaniole, intretinut de presa iberica dar si de o parte a presei de rugby din lumea larga prin influenceri deosebit de activi in acele saptamani. Cu siguranta cei de la World Rugby au resimtit aceasta presiune, in frunte cu vicepresedintele Agustin Pichot care nu de putine ori s-a comportat ca un veritabil avocat al cauzei spaniole in on-line. Ca au resimtit aceasta presiune se poate deduce foarte usor si din comunicatele premergatoare deciziei dar si din decizia in sine care pare construita pentru a “linisti toate apele”, data de niste oameni scosi din zona confortului zilnic intr-un mod neasteptat si care doreau sa inchida o poveste cu orice pret dar nu neaparat si cu pretul corect. Cum altfel ai putea da un asemenea verdict in care sa nu tii seama de buna credinta, de o procedura existenta si respectata si de cantitatea sau calitatea incalcarii celebrului punct 8 din regulament?
De altfel, paradoxul acestei situatii este reprezentat de faptul ca World Rugby acuza Romania de lipsa de profesionalism in conditiile in care acest for nu are in anul de gratie 2018 la dispozitie o baza de date a jucatorilor, chiar daca acest sport se considera profesionist inca din 1995! Mai mult decat atat, nu exista niciun deadline prevazut in regulament pana la care sa poti contesta folosirea unui jucator. Stim cu totii ca eligibilitatea lui Sione a fost pusa la indoiala la mai mult de un an de la folosirea lui! In felul acesta, ma gandesc cu groaza la cate rezultate sau clasamente se mai pot reface din trecut, daca isi pune mintea cineva cu asa ceva.
Vina incalcarii regulamentului de catre federatia romana este clara, de altfel si recunoscuta de catre FRR in apararea formulata dar asta nu inseamna automat ca pedeapsa primita este justa in raport cu fapta sau in raport cu celelalte incalcari anterioare ale unor federatii din cadrul “natiunilor majore” sau chiar in comparatie cu celelalte doua federatii aflate deodata cu Romania in boxa acuzatilor in cazul de fata.
Si uite asa la Cupa Mondiala din Japonia 2019 pot ajunge Rusia in mod direct (o Rusie pe care am invins-o clar atat acasa, cat si in deplasare, mult sub valoare actuala a Stejarilor) dar si Germania (reprezentata de o federatie care a desconsiderat competitia trimitand in returul calificarilor o selectionata adunata parca de la Oktoberfest si care a incasat peste 50 puncte/meci. Ultimul exemplu de desconsiderare a unei competitii de catre Germania a fost recent incheiatul Campionat European U20 din Portugalia cand a anuntat organizatorii cu cateva zile inainte de start ca nu se mai prezinta)
Ramane o imensa frustrare pentru noi toti, precum si un imens regret ca o intreaga generatie de valoare a rugbyului romanesc si-ar putea face in acest mod iesirea din istorie in frunte cu varful generatiei Macovei. Jucatorii nu merita asta, cu siguranta. Ei si-au rupt oasele pe teren pentru aceasta calificare (directa sau prin baraj, nici nu mai conta). Si au pus umarul toti, atat cei romani, cat si cei naturalizati, inclusiv nefericitul Sione, in egala masura. Ramane senzatia ca aceasta calificare a fost obtinuta pe teren si pierduta undeva in hatisul birocratic, intre FRR si World Rugby. Or asta e nedrept.
Oricum ar fi ne ramane un gust amar dupa toata aceasta poveste si sper ca noi toti sa realizam ca acesta este cu adevarat un “moment 0” al rugbyului romanesc, indiferent de decizie, si cand spun toti ma refer la: jucatori, antrenori, federali, manageri si angajati ai cluburilor, jurnalisti, suporteri si toti cei apropiati de fenomen. S-a mai vorbit de momente 0 de-a lungul timpului insa niciodata nu au fost percepute asa. De data aceasta, nu mai exista cale de intoarcere, totul trebuie regandit din temelii. Rugbyul romanesc aflat si asa intr-o situatie dificila, subfinantat, cu bugete depinzand intr-o proportie aproape de 100% de bugetul de stat, cu un numar mic de practicanti si de cluburi, cu un numar de spectatori care tinde spre 0, cu o expunere aproape inexistenta poate primi o lovitura mortala daca nu suntem atenti.
Noi ca suporteri ce putem face? Ne-am intalnit de urgenta saptamana trecuta cu colegii din Club 16 si am hotarat trei lucruri de care o sa ne tinem cu dintii in perioada urmatoare:
1. O sa sprijinim apelul la decizia World Rugby pana in ultima clipa, chiar daca sansele sunt foarte mici. O sa fructificam la maximum cu resursele de care dispunem in spatiul on si off-line oportunitatea acestor zile de a face cunoscuta in lumea larga pozitia noastra. Nu ne dam batuti pana nu tragem ultimul glonte pe care il avem.
2. Ne constituim formal intr-o asociatie avand drept scop sustinerea intereselor suporterilor romani de rugby. Momentul acesta ne-a trezit si am realizat ca trebuie si noi sa depasim faza romantica de colocviu si sa ne profesionalizam. Am demarat deja procesul de infiintare asociatie si o sa chemam alaturi de noi pe oricine vrea sa puna umarul la aceasta intreprindere.
3. Am hotarat sa construim noi o platforma-program care sa constituie baza strategiei rugbyului romanesc pe urmatorii 10 ani. Am inceput sa lucram deja la material intr-o echipa de specialisti din mai multe domenii si o sa il supunem dezbaterii tuturor celor interesati. Orice idee este binevenita in aceasta perioada. La final, o sa sustinem orice persoana sau entitate care se angajeaza sa implementeze aceasta strategie si o sa lucram cot la cot in urmatorii 10 ani.
Pana una-alta am demarat campania #BringBackRomania @ Rugby World Cup 2019 pentru ca acesta este subiectul care arde, iar decizia in urma apelului bate la usa.
Suntem peste tot! Nu ne lasam!
Hai Romania! Hai Stejarii!
Cu revolta va spun ca … daca esti iubitor, cunăscător al rugby-ului fie de 1 an, fie de +25 de ani … nu există noțiunea de „suporter” …. in acest sport, rugby, noi folosim noțiunea de FAN … Horică … știi care e diferența dintre fan si suporter ?! … de aici trebuie sa inceapa cultura ta „rugby-stică” am pus „” pt. ca ai demonstrat ca inca nu cunoști acest sport … asa cum doresti sa lasi impresia ca o ai …
Nimic despre vinovații pentru situația actuală, necesitatea emisiilor factorilor răspunzători.
Nu am inteles: club 16 apară interesele celor din federație sau, susține rugbyul romanesc ?
Cit timp actuala conducere a federatiei ramine nimic nu se va face .CINE ARE VOCE CONTRA LOR au formule bune pentru a nu fi auzite .Un post bun o retribuire si asa se rezolva totul .Cati din conducatori de cluburi ,sau delegati ,sau antrenori,sau directori de DEZVOLTARE A caderii rugbyului au luat atitudine in aceasta mare gafa a rugbyului romanesc.Nu au pic de rusine ,cu un tupeu de tip DRAGNEA sfidind iubitorii de rugby .Sunt inconjurati de lachei care la sedinte ridica mina Cine nu este cu ei este impotriva rugbyului